Zoekmachine optimalisatie (SEO)

Zoekmachine-optimalisatie (Search Engine Optimisation, in het kort SEO) zorgt ervoor dat je beter vindbaar bent in de zoekmachines door je teksten en de techniek van de website aan te passen aan de regels (algoritmen) van de zoekmachines.

Download gratis zoekmachine-optimalisatie tips

Download onze gratis cheatsheet met tips om de vindbaarheid te verbeteren van je bestaande website.

Het doel van zoekmachines, en zeker van Google, is de bezoeker de meest relevante en kwalitatieve resultaten te geven. Logisch, want als wij zoeken, willen wij allemaal snel het juiste zoekresultaat krijgen of het product vinden wat wij zochten.

Door zelf relevante informatie te geven, kom je niet alleen bovenaan in de zoekmachine, maar zullen bezoekers ook conversie geven door een formulier in te vullen, een bestelling te doen of misschien je bedrijf direct te bellen.

Zoekmachine - Google - vindbaarheid

Om de beste resultaten te tonen vergaren zoekmachines zoveel mogelijk informatie over de website door webpagina's te beoordelen op de tekst, zoekwoorden in de paginacode, de opbouw van de paginacode, de snelheid, links van en naar de pagina maar ook bijvoorbeeld de populariteit door recensies.

Zoekmachine optimalisatie richt zich erop om het de zoekmachines, zoals Google en Bing, makkelijker te maken om te begrijpen over welk onderwerp de webpagina gaat.

SEO Stappenplan

Zoekmachine optimalisatie bestaat uit een aantal stappen:

 • Zoekwoorden onderzoek
  Op welke woorden zoeken mijn klanten? Wat is het zoekvolume en de zoekconcurrentie?
 • Technische optimalisatie
  Voldoet mijn website technisch aan de regels van de zoekmachine?
 • Content aanpassen of maken
  Schrijf nieuwe pagina's of pas bestaande pagina's aan
 • Onderhouden en aanpassen
  Kijk hoe de aanpassingen presteren en pas eventueel aan